20. mars 2020

New South Wales fri for skogbrann

Tungt regnfall har bidratt til at New South Wales i Australia nå er uten skogbrann for første gang på åtte måneder.

New South Wales er det området som ble hardest rammet av skogbrannene i Australia. Foto: CC BY-NC-SA 2.0 Alastair Smith / Flickr

New South Wales er det området som ble hardest rammet av skogbrannene i Australia. Foto: CC BY-NC-SA 2.0 Alastair Smith / Flickr

For første gang på over 240 dager er staten New South Wales i Australia nå endelig skogbrannfri, melder den lokale branninstansen. Brannene som startet tidlig i juli 2019 har gått hardt utover landet, og spesielt New South Wales hvor rundt 2500 mennesker mistet hjemmene sine[1].

Tungt regnfall har bidratt til slukkingen av brannene. Over bare en helg ble over 30 branner slukket, og branninstansen kaller det «de beste nyhetene vi har hatt på en stund».

Selv om New South Wales for øyeblikket ikke har noen skogbranner, advarer eksperter om at brannene kan starte igjen. Simon Heemstra, spesialist på brannadferd, sier at «det fortsatt er mulighet for en ny, betydelig brannsesong», og den kan starte innen fem måneder.

I tiden fremover vil forskere undersøke hvilken rolle varslingskart, meldingsvarsler og telefon-apper spiller i begrensningen av skadeomfanget, spesielt hvordan de kan redusere antall menneskeliv som går tapt, og hvordan disse verktøyene kan forbedres[3].