11. mai 2023

Feirer 10 år med 2 000 000 000 kg havplast fjernet

I ti år har organisasjonen The Ocean Cleanup jobbet med å stanse og fjerne plast i havet.

default

default Foto: The Ocean Cleanup

Hvert år havner millioner tonn med søppel i havet, og skader både økonomi, klima, miljø og økosystemer. I en evaluering gjort av FNs miljøprogram i 2021 estimeres det at mellom 9 og 14 millioner tonn plast havner i havet årlig. Siden 2013 har den nederlandske organisasjonen The Ocean Cleanup jobbet med å ikke bare fjerne plast og annen søppel fra havet, men også stanse tilflytningen av mer.

Ved hjelp av “Interceptors” (flytende barrierer i elvemunninger som stanser søppelet før det havner i havet) og enorme nett som samler inn og plukker opp plast, har organisasjonen satt seg som mål å fjerne 90% av flytende havplast innen 2040. Etter ti års arbeid, hvor første innsamling av havplast fant sted i 2019, har organisasjonen samlet inn 2 000 000 000 kilo havplast. 

Den store “plastsuppen”  

Store deler av plasten som havner i havet, og som The Ocean Cleanup jobber med å fjerne, ender opp i det vi kjenner som den store “plastsuppen”, eller Great Pacific Garbage Patch på engelsk. Havstrømingene i overflatevannet i det nordlige Stillehavet sørger for at plasten som havner i havet langs kyststripene samles i en virvel av søppel. Strømingssystemet, eller gyren, strekker seg over et område på over 20 millioner kvadratkilometer. 

Til sammen er det umulig å fastslå hvilke mengder søppel og plast som befinner seg i havet, både på grunn av størreslesomfanget og fordi ikke all plasten flyter i havoverflaten. Store deler av plasten brytes opp i mikroplast eller synker under havoverflaten. Over 70% av havplasten havner trolig på havets bunn. 

En nederlandsk studie sponset av The Ocean Cleanup fastslår at 90% av plastsuppen i det nordlige Stillehavet kommer fra fiske og annen virksomhet til havs. 

Mange bekker små …

Nederlandske Ocean Cleanup ble startet av Boyan Slat i 2013 etter å ha ansamlet stor støtte ved hjelp av sponsorer og kickstarter-kampanjer. I 2019 gjorde de sin første innsamling av plast, og i 2021 kunne de bevise at systemet med suksess kan samle inn store mengder plast igjen og igjen. I 2022 begynte arbeidet med å oppskalere arbeidet. Plasten organisasjonen samler inn skal resirkuleres, og innsamlingarbeidet monitoreres for å sørge for minimal eller ingen ulempe for økosystemer i området. Samtidig stanses plast i elveleier. 

Motargumentene for prosjektet er ofte at havplasten bare er dråpen i havet. Men selv små løsninger kan bli store med den rette innstillingen. 

“Jeg har virkelig troen på at med denne teknologien for å rydde opp denne arvelige forurensningen i havet og ved å stanse plastikk i elvene før den når havet, kan vi faktisk sette oss selv ut av business i en ikke så altfor fjern fremtid” sa Boyan Slat i et intervju med BBC. 

Andre organisasjoner som jobber med å redde havets økosystemer med teknologi er blant annet Ichthion og Sea Defence Solutions, mens organisasjoner som OceanCare jobber med strategier og juridiske rammenettverk for å gjøre plastens livssyklus fra den hentes opp som olje til den havner i havet igjen, grønnere.