22. august 2018

Frivillige gjør søppelstrand til skilpaddeparadis

For første gang på flere tiår har havskilpadder vendt tilbake til en strand i Mumbai.
Bakgrunnen er en stor, frivillig opprydningsinnsats.

Foto: CC BY-SA 3.0 Utcursch / Wikimedia Commons

Foto: CC BY-SA 3.0 Utcursch / Wikimedia Commons

Inntil nylig var stranden Versova, i den indiske storbyen Mumbai, dekket av et tykt lag med avfall. Derfor har en gruppe frivillige arbeidet i to år for å rydde opp på stranden og fjerne haugene med avfall. Det har nå gitt konkrete resultater: Stranden har blitt ren nok til at havskilpadder, av arten Olive Ridley, igjen har begynt å gå i land for å legge egg i sanden.

Versova-stranden er dermed et eksempel på at selv tungt forurensede steder kan gjenopprettes, hvis viljen er til stede.

Oppryddingsprosjektet startet med at den unge indiske advokaten Afroz Shah ble lei av å sitte på sidelinjen og se avfallshaugene vokse seg større og større. Han kjøpte et par gummihansker og gikk i gang med å rydde opp avfallet. I starten var det bare han og naboen, men etter hvert kom det flere til.

– I de første seks til åtte ukene var det kun oss. Men så en dag kom det to menn og spurte meget høflig om de kunne låne hanskene mine. Da visste jeg at det kom til å bli en suksess, sier Afroz Shah til den britiske avisen The Guardian.

På date med havet

Siden den gang har mange andre bidratt – alt fra slumboere til bollywoodstjerner og politikere. De kommer alle til Versova for å få det Shah kaller en ”date med havet” – å samle avfall under den brennende solen. Nå har noen av de frivillige tatt på seg en ny oppgave: De overnatter på stranden, og i morgentimene beskytter de nyutklekkede skilpaddeunger som løper fra redet og ut i bølgene.

– Jeg elsker havet, og jeg føler at vi har en plikt til å holde det fritt for plastikk. Jeg håper virkelig at dette er en ny begynnelse for byer på kysten i India og over hele verden, sier Shah.